Menu

Groep 8

Sluiten

Begin met typen in het veld hierboven en de resultaten komen direct hieronder te staan

EEN MOOIE START OP HET HUYGENS COLLEGE
Nog even en dan neem je afscheid van je vertrouwde basisschool. Kom je naar het Huygens College? We zorgen dat je een mooie start op je nieuwe school kunt maken. Hier leer je van en met elkaar, vooral door te doen. We inspireren je en dagen je uit om jouw talenten te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen.

Maar hoe haal je dan het beste uit jezelf? Door actief mee te doen en te denken. Daar helpen de leraren je natuurlijk bij. Zij geven betekenisvol onderwijs. Dat wil zeggen dat je de theorie zoveel mogelijk in de praktijk brengt. Op het Huygens vinden we namelijk dat leren leuk en boeiend moet zijn. Via toffe projecten en activiteiten pas je in de ‘echte wereld’ toe wat je in de klas leert.

'Op de kennismakingsdag deden we een speurtocht door de school. Ik was superzenuwachtig, maar de leraren waren heel aardig en de kinderen in mijn klas ook.' | Sanae, leerjaar 1

'Ik vind het op deze school superleuk want de vakken die je volgt zijn veel interessanter dan taal en rekenen'

Informatie voor ouders

Het Huygens College is een middelgrote vmbo-school in hartje Amsterdam met ongeveer vierhonderd leerlingen. Onze leerlingen komen van basisscholen uit de wijde omgeving. We zijn een veilige school en hebben oog voor ieder kind. Leerlingen kunnen kiezen voor de vmbo-niveaus basis, kader of theoretisch. Veel van onze leerlingen verlaten de school op een hoger niveau dan het advies dat ze op de bassischool kregen.

Media, Vormgeving en ICT (MVI) of Economie & Ondernemen (E&O)
Het Huygens is een van de weinige scholen in Amsterdam waar leerlingen in de bovenbouw kunnen kiezen voor het profiel van de toekomst: Media, Vormgeving en ICT (MVI). In de onderbouw is MVI-junior een vak waar de leerlingen computervaardigheden ontwikkelen en kennismaken met programma’s zoals Photoshop en Illustrator. Zo ontdekken ze of het profiel MVI bij hen past. Het andere profiel in de bovenbouw is Economie & Ondernemen (E&O), waar de leerlingen alle vaardigheden leren voor een ondernemer in de dop.

'In de onderbouw bereiden we de leerlingen met het vak MVI-junior al voor op hun profielkeuze in de bovenbouw.'| Else, docent Media, Vormgeving en ICT (MVI)

Talenten ontwikkelen
We vinden het belangrijk dat kinderen ontdekken waar hun talenten liggen. Met allerlei praktische projecten en activiteiten buiten de school krijgen zij de kans om die te ontwikkelen. We stimuleren een actieve, meedenkende en lerende houding en leren de kinderen vaardigheden en kennis toe te passen in de praktijk. Daarbij zoeken we steeds de verbinding en de samenwerking met de buurt. Onze Huygens Helpdesk is daar een mooi voorbeeld van: leerlingen uit de ICT-klas helpen ouderen in buurthuis De Klinker met vragen over hun computer, tablet of smartphone. 

'Wij vinden het doe-onderwijs heel belangrijk en helpen de leerlingen met Loopbaanoriëntatie (LOB) toekomstgerichte keuzes te maken'. | Andrea, docent Kunst en Beeldende Vorming


Meer weten?
Wilt u meer weten of heeft u vragen? Uitgebreide informatie over onze school en ons onderwijs staat in de schoolgids. U kunt ook terecht bij teamleider L. Harteman via huygens@huygens-college.nl, om te overleggen of het Huygens College een geschikte school voor uw kind is. 

Informatie voor leerlingen

Op het Huygens kun je kiezen voor de vmbo-niveaus basis, kader of theoretisch en leer je vooral door te doen. Je hebt je eigen mentor bij wie je altijd terecht kunt. Ook doen we van alles buiten de school: er zijn sportdagen, we gaan schaatsen op het Museumplein, we bezoeken musea of de dierentuin en we gaan op kamp.

Leerjaar 1
We trappen het schooljaar natuurlijk af met allerlei activiteiten tijdens het introductieprogramma. Zo leer je je klasgenoten en de weg op school goed kennen. In het eerste leerjaar krijg je Nederlands, wiskunde, Engels, beeldende vorming, drama, gymnastiek en loopbaanoriëntatie (LOB). Daarnaast zijn er twee bijzondere vakken: Maaklab en MVI-junior. En in de HC-uren is er tijd voor onder meer game design, houtbewerking of 3D-printen. Jij bepaalt zelf hoe je die uren besteedt.

'Ik hou meer van doen dan van leren uit een boek en daarom vind ik het zo leuk op het Huygens.' | Tim, leerjaar 1


De profielen in de bovenbouw

Media, Vormgeving en ICT (MVI)
Op het Huygens College kun je het profiel van de toekomst volgen: Media, Vormgeving en ICT (MVI). Denk aan megagrote spandoeken maken, ideeën voor campagnes bedenken of applicaties ontwikkelen. Als jij je een leven zonder computers, games en internet niet kunt voorstellen, dan is dit profiel iets voor jou.

Economie & Ondernemen
Wil jij juist leren om je eigen webshop te bouwen of je eigen bedrijf te starten? Of wil je weten hoe je een product verkoopt en met klanten communiceert? Kies dan voor het profiel Economie & Ondernemen. Je leert dan namelijk alle belangrijke vaardigheden om bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer, eventmanager of logistiek medewerker te worden.

'We hebben laatst onze eigen Huygens-shop gemaakt met een toonbank, producten en een kassa. Het is net een echte winkel, echt heel vet.' | Soraya, leerjaar 3

Profielvakken en keuzevakken
Bij beide profielen krijg je profielvakken en keuzevakken en volg je ook allerlei workshops en andere interessante activiteiten. Ook handig om te weten: Zorg & Welzijn is een profiel als je de theoretische leerweg kiest.
....

 

Open dagen


Open dagen gemist? Op de extra lesjesmiddag van 20 maart kunnen achtstegroepers lesjes volgen bij vakdocenten en worden ouders rondgeleid door de school. Lukt het niet om op 20 maart te komen, dan is er nog de mogelijkheid een individuele afspraak te maken. Stuur hiervoor een mail naar huygens@huygens-college.nl



Er zijn geen open dagen aangekondigd

Lesjesmiddag

Ben je benieuwd hoe een les er op het Huygens College uitziet? Meld je dan aan voor de zogenoemde lesjesmiddag. Op deze middag volg je een paar korte lessen bij verschillende docenten. Daar word je sowieso wijzer van! 

Ouders kunnen tijdens de lesjesmiddag een rondleiding door de school krijgen.
Auto's kunnen gratis op het plein worden geparkeerd.

Geef je op tijdens de open dag of stuur een e-mail naar huygens@huygens-college.nl.

Belangrijke data

Definitief schooladvies

22 mrt
22 maart

Aanmelding

20 mrt
20 maart - 31 maart

Van 20 t/m 31 maart is de centrale aanmeldingsperiode. Inschrijving via het ouderportaal van ELK is mogelijk nadat u het definitieve basisschooladvies binnen heeft, dit is uiterlijk 22 maart. Uitgebreide informatie over hoe de centrale aanmelding precies in zijn werk gaat vindt u op https://schoolkeuze020.nl/centrale-aanmeldingsperiode/

Intakegesprekken

Ouders en achtstegroepers krijgen een uitnodiging.

Plaatsingsuitslag

17 apr
17 april

Kennismaking nieuwe leerlingen

26 jun
26 juni
15:00


Aanmelden

Wil je je aanmelden? Plaats dan het Huygens College op nummer 1 van de lijst van middelbare scholen die je maakt. Jouw ouders kunnen je tussen 25 en 31 maart 2024 aanmelden via de link die ze van je basisschool hebben ontvangen.


Contact

Onze cijfers


geslaagd in 2023
leerlingen/docenten
gaat in één keer over
lokalen